Vandaag was het na maanden lang voorbereiden dan zover: de reis naar New York! We hebben ons om 11:30 verzameld op Schiphol, waar Moniek en Jeppe (X11) ons al hadden ingecheckt . Vervolgens hebben we onze koffer afgegeven en zijn we richting de douane, en vervolgens richting een hapje/drankje/de terminal gegaan. De vlucht liet even op zich wachten, maar na een klein uur vertraging konden we het vliegtuig- en vervolgens de lucht in. Een prima vlucht met ook prima (zelf gecreëerde) entertainment aan boord. Film kijken, gamen, lezen, studeren: iedereen had wat te doen!

Na een kleine 3 uur vliegen kwamen we aan Reykjavik: een relatief klein vliegveld in IJsland wat vooral dient als knooppunt voor Europa – Amerika. Mooi om hier te zien was de leegte: daar waar veel vliegvelden gebouwen om zich heen hebben, wat het hier vooral natuur: wat een rust! Na een korte busrit en een tweede paspoort controle (ditmaal voor de USA) konden we weer richting onze terminal. Daar bleek dat er in het tijdbestek van een uur maar liefst 5 vluchten richting Amerika vertrokken, wat voor aardig wat drukte bij de gates zorgde (zie foto). Na even wachten mochten we richting het vliegtuig. Ditmaal een iets groter type, wederom met genoeg te doen aan bord.

NYC, daar zijn we dan! - Spherical Image - RICOH THETA

Na een prima vlucht van 6 uur was het dan toch echt te zien: New York! Eenmaal geland moesten we weer door een controle: ditmaal een formulier invullen, vingerafdrukken geven, een foto laten maken en wat vragen beantwoorden. Gelukkig kwam iedereen er doorheen en konden we onze koffer ophalen en richting de uitgang lopen. Daar werden we na even wachten door 2 busjes opgepikt en richting onze hotel gebracht. Wat onderweg zeker opviel was de hoeveelheid grote auto’s en de gigantische drukte op de weg (op dit tijdstip). Aangekomen bij het hotel was het inmiddels 21:30 lokale tijd (GMT-4), daar waar onze biologische klok op 03:30 stond (GMT+2).

De meeste van onze zijn vervolgens toch nog even New York ingaan: velen waren erg nieuwsgierig en het is ook goed om meteen in het ritme te komen (en honger hadden we inmiddels ook wel). Na een drankje, hapje en wat lokale sightseeing gingen de meeste terug naar hun hotel. Een paar van ons zijn nog de Empire State Building op gegaan.. en dat was indrukwekkend! Een prachtig uitzicht.

Vandaag (zondag 16 oktober) staat voor de meeste van ons een fietstocht door New York op het programma, waarbij we in de loop van de dag meer ons eigen plan zullen trekken. 3 van ons fietsen niet mee: zij gaan een American Football wedstrijd bezoeken. Meer over deze dag in onze volgende blogpost.

NEW YORK

Na het kiezen van de bestemming zijn we druk bezig gegaan met de opzet van de reis. Hoe verliep dat? Wat gaan we bezoeken?

OPZETTEN REIS

Op basis van de uitkomst van de brainstorm zijn we vanaf april gestart met het opzetten van reis naar New York. We zijn allemaal hard op zoek gegaan naar interessante scholen om daar vervolgens contact mee op te nemen om te kijken of een bezoek mogelijk was. Daarnaast hebben we taken verdeeld om dingen te regelen als: vliegtickets, een hotel, openbaar vervoer, de benodigde papieren, eetplekken en een bezoek aan het Consulaat.

Al hoewel het contact met de meeste scholen aanvankelijk goed verliep, blijkt het maken van concrete afspraken lastiger dan gedacht. Antwoord op mails blijft uit, een populaire school vraagt $3000 voor een bezoek van 3 uur van 6-12 mensen, voicemails worden ingesproken, contactpersonen wisselen van baan, aanvankelijk gemaakt afspraken blijken ineens niet door te kunnen gaan etc. Gelukkig staan er inmiddels een paar mooie afspraken met het Consulaat en meerdere scholen.

Eén van de interessante scholen we gaan bezoeken is de School of the Future, een school die is gesticht met behulp van Apple Inc. en sterk inzet op vaardigheden (skills) als ‘research, teamwork, problem solving and innovative thinking’. Leerlingen worden door een coach / mentor begeleid die maximaal 15 leerlingen onder zijn of haar hoede heeft. Samen met de leerlingen maakt hij gepersonaliseerde lesplannen waar ook veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Ook is het interessant dat naast docenten, ook ouders sterk worden betrokken bij het leren van hun kinderen. Een school waar we we naar verwachting veel kunnen zien en ervaren over onderwerpen waar veel scholen binnen NUOVO mee bezig zijn.

Een andere interessante school is The Bronx High School of Science. Het is één van de best presterende scholen op academisch gebied. Zo hebben 8 studenten die van deze school afkomstig zijn een Nobel Prijs gewonnen. Ook op internationaal gebied is deze school erg bekend: hij wordt vaak genoemd in een top 50 van scholen in de wereld. Al hoewel de PISA niet te belangrijk vinden, denken we wel dat we op deze school veel kunnen gaan zien als het gaat om het aanleren van (academische) vaardigheden. Het is bijzonder om zo’n bekende, gerenommeerde school te mogen bezoeken.

Uiteraard hebben we binnen het programma ook ruimte voor het leren kennen van de stad. Dus op de vrije momenten die we hebben gaat een deel van de groep naar een American Football wedstrijd kijken, gaan we fietsen door Central Park, bezoeken we familie, doen we een HipHop tour, bezoeken we 9/11 Memorial en het Statue of Liberty. Een week van hard werken maar zeker ook genieten.

Bekijk hier het programma incl. achtergrondinformatie.

NOG EEN PAAR WEKEN

De komende weken blijven we hard ons best doen om het programma rond te krijgen. Middels dit blog hopen wij iedereen op de hoogte houden van de laatste voorbereidingen.

Eenmaal in New York zullen we ons best doen om dagelijks een blogpost schrijven over onze ervaringen op de verschillende scholen. Houd dit blog dus goed in de gaten!