Tegen het eind van de reis ontmoeten we Cristo Brand. Een goede vriend van hem was doodgeschoten in militaire dienst. Toen hij ook in dienst moest, koos hij daarom voor een functie als gevangenisbewaarder. Hij werd gestationeerd op Robbeneiland, ging ‘terroristen’ bewaken. Het bleken aardige mannen te zijn.

VERRASSENDE ONTMOETINGEN

Mandela en Brand kregen op Robbeneiland een bijzondere band. Gemotiveerd door Mandela ging hij studeren. Twee dagen na diens vrijlating belde Mandela hem op, wilde contact houden. Brand heeft later werk gekregen in de regering van Mandela, daarna in de stichting van Mandela, en werkt nu op Robbeneiland. Waar hij het verhaal vertelt…

Het zijn dit soort ontmoetingen deze week, die ons aan het denken zetten. Luister ik goed genoeg naar ander, voordat ik invul? Ik doe een rondje langs de deelnemers, om het netje op te halen. En stel allereerst vast dat we rond het thema ‘leiderschap’ grote stappen hebben gemaakt. Niet alleen als individuen, maar vooral als team. Een team waarin een aantal relatieve nieuwkomers nu versneld hun plek hebben gevonden. Gedeeld leiderschap als team, meer verantwoordelijkheid en “zorg”, zoals een van de schoolleiders stelt. Echte ontmoeting. Als je de ander beter kent, houd je meer rekening met elkaar en trek je meer samen op.

Je kunt pas leiden als je mensen aan je bindt, zegt een ander. Wat je hebt is niet het belangrijkste. Maar wat je ermee doet, maakt het verschil. Leiderschap, dat doe je samen. In eigenheid. Als team zijn we meer verbonden geraakt, wat belangrijk is voor het leiderschap dat we als scholengroep neerzetten. Bij een schaalgrootte van bijna zesduizend leerlingen is het mooi dat we die essentie van menselijke ontmoeting hebben gevonden. Zaamheit, medemenselijkheid als vertaling van Ubuntu.

Die zaamheit, we hebben er inspirerende voorbeelden van gezien. Die gaan we vasthouden. Leiderschap is verbinden met anderen, hebben we hier gevoeld en geleerd. Leiders gaan serieus in gesprek met hun mensen, het draait om betrokkenheid. En je hebt de gemeenschap nodig om je doelen te bereiken, vult een andere schoolleider aan. Het maakt wel heel erg uit waar je wieg stond. Dus iemand die minder geluk heeft gehad, kun je tenminste met respect blijven behandelen…